play chess against computer

Play Chess Against Computer

Tag and you will discover!
Nutty name, real hobbies
[ Sign up | Log in | Guest ] (beta)
blanka 9 ( +1 | -1 )
Praatschaak 5 In de stelling Belgie - Nederland lijkt mij Lh5. Ik gun de Belgen onze witte loper niet.
nestorix 3 ( +1 | -1 )
Lopers zijn... ...sterker dan paarden (ok, meestal wel).
lexherman 6 ( +1 | -1 )
okido we houden de loper...bedankt voor jullie bijdrage.(-:
nestorix 18 ( +1 | -1 )
duidelijk board #501441 en board #501488
mormel12 41 ( +1 | -1 )
wel het moment is reeds voorbij, maar op zet 9 was pd7 gevolgt door pde5 beter, naar mijn bescheiden mening. jammer. de winst komt dan uit de druk op paard op f3 maar misschien zie ik dat toch iets te simpel. bovendien moet wit iets doen aan de loper op h4.
ik zal proberen wat eerder te kijken voortaan.
groetjes
Paul.
p.s. indien er op deze analyse iets aan te merken valt, hoor ik dat graag:)
nestorix 8 ( +1 | -1 )
Mormel Het is een kwestie van voorkeur maar na 10. Lxe7 , Dxe7 11. De3 heeft wit niets te vrezen.
mormel12 11 ( +1 | -1 )
hmm tjsa, ik weet ook niet meer precies wat ik in mijn hoofd had, maar ik zie dat u gelijk hebt:)
groetjes
mormel12 44 ( +1 | -1 )
ik ben benieuwd wat wit nu doet op bord board #501441, wellicht rokeren. dan lijkt een zet voor zwart als b6 een redelijk vervolg in mijn ogen:), hoewel a6 ook kan. met b6 bereid men een aanval voor in het centrum, terwijl a6 meer neigt naar een flankaanval. (ik doe dit analyseren op deze manier voor het eerst, dus indien mijn commentaar nergens op slaat hoor ik dat graag:))
groetjes
mormel12 25 ( +1 | -1 )
bd=501488 hier heb ik met enige verbazing naar zitten kijken.
lijkt me een erg rommelig partijtje. de laatste zet van wit bereidt de rokade voor en houdt het zwarte paard uit de stelling, terwijl ik het plan van zwart ff mis:) ik ben benieuwd hoe dit er over 5 zetten uit ziet.
groetjes
lucasvervoort 73 ( +1 | -1 )
Mormel, Je tussenkomsten zijn in ieder geval prettig om lezen! Doe zo voort je brengt ons misschien nog wel op goede ideeën. Want vooral zwakkere spelers kunnen soms geniale zetjes vinden die de geroutineerde schakers vaak over het hoofd zien.
;-)

---------------------------------------------------
Hallo België,

In het Geller gambiet van de Slavische verdediging (board #501488) zou ik, de normale ontwikkelingszet, 11. ... e6 willen spelen.

Aan de Siciliaanse partij (board #501441) wil ik eerst nog wat meer tijd besteden. Moest iemand zin hebben om daar een beetje met mij te analyseren en z'n bevindingen kenbaar te maken dan moet men daarop niet wachten.

lucasvervoort 6 ( +1 | -1 )
Graag eventuele bezwaren, kritiek, waarschuwingen, originele vonsten, enz...
boon 5 ( +1 | -1 )
slav defence Heb je 11....c5 al eens overwogen.
Maar e6 is ook goed hoor.
boon 5 ( +1 | -1 )
In de siciliaanse partij lijkt rokeren een logische zet.
lucasvervoort 60 ( +1 | -1 )
Rokeren is inderdaad een logische zet in de siciliaanse partij.
Maar... het is in deze partij ook een soort van kleur bekennen omdat we zowel klein als groot kunnen rokeren.
En als rokeren nog niet noodzakelijk is hebben de Hollanders er eigenlijk het raden naar of we klein of groot zullen rokeren. Dat maakt het ook moeilijker voor hen om een plan te maken terwijl wij reeds weten waar we de zwarte Hollandse koning moeten vinden. Daarom zou ik eigenlijk de rokade voor wit, zolang dat niet te onveilig is, wat willen uitstellen en op het gepaste moment de sterke verdedigende zet (die een rokade toch meestal is) willen uitvoeren.
lucasvervoort 7 ( +1 | -1 )
11. ... c5 Beste Boon,
Ik ga 11. ... c5 zeker nog eens bekijken.
Heb je varianten of een partij met die zet?
mormel12 45 ( +1 | -1 )
lucas bedankt voor de vriendelijke woorden:)
het uitstellen van de rokade teneinde de tegenstander zolang mogelijk in het ongewisse te laten ten aanzien van het juiste plan is een taktiek die ik veel gebruik in 5 minuten partijen (die speel ik niet op het internet), maar hier heeft dat minder zin.
ook al omdat zowat elke zet die nu door wit gespeeld wordt tevens "kleur bekennen" betekent.
tenminste, de zetten die ik zie die speelbaar lijken:)
ik ben zeer benieuwd hoe je vervolgd
groetjes
lucasvervoort 146 ( +1 | -1 )
Snelschaken is een heel andere discipline Mormel12. Daar heb je helemaal geen tijd om een beetje te gaan analyseren (tenzij in de tijd van je tegenstrever die aan het twijfelen slaagt) en hangt alles af van hoeveel meer 'doorzicht' je op korte tijd hebt in zo'n partijtje. Je kan die twee disciplines niet vergelijken.

Een rokade daarentegen is in een partij altijd een heel belangrijke en zeer aktieve zet. Het is een ontwikkelingszet en een verdedigende zet die bovendien nog aanvalskracht kan hebben ook. Maar als je zowel klein als groot kan rokeren zoals in de partij die we aan het spelen zijn moet de tegenstrever zetten uitkiezen die hem niet nadelig uitvallen na de grote én de kleine rokade en dat is een heel moeilijke opdracht én bovendien zou wit er voor kunnen kiezen om niet te rokeren als zwart gaat vereenvoudigen en veel stukken tracht af te ruilen. Want dan kan in het eindspel de koning vlug naar de flank waar hij het meest nodig is of snel in het centrum aktief worden.

Dit alles maakt dat het analysewerk voor zwart daardoor véél moeilijker wordt. Een gewone zet is één zet, maar een rokade is twee tot drie zetten tegelijkertijd (twee koningszetten en een torenzet) en kan een partij volledig overhoop gooien.

Anderzijds moeten men natuurlijk ook oppassen dat men niet alleen maar gaat uitstellen om uit te stellen. Het moet een doel dienen en als eerst rokeren tot een beter plan leidt dan moet men eerst rokeren natuurlijk! Het is dus goed mogelijk dat ik de eerstvolgende zet toch ga rokeren... :-)))
boon 10 ( +1 | -1 )
over c5 zal ik niet teveel schrijven,(ze kunnen meelezen ).
Ik zal U morgen het nodige bezorgen via email.
GROETJES.....
lexherman 24 ( +1 | -1 )
Tegen het regelement! Kijk nog even naar de voorwaarden zoals in het begin gesteld! Alle suggesties en commentaar zouden op deze thread gegeven worden.Wat je nu wilt doen is dus volgens mij tegen de door ons gestelde en overeen gekomen regelementen!
lucasvervoort 65 ( +1 | -1 )
Niet akkoord hoor. Afgesproken werd dat men mekaar mag steunen hoe men ook maar wil. Als we het weer over regels moeten gaan hebben dan mag er op den duur niets meer beste Lex. Dan mag jij ook Fritz 7 niet gebruiken bijvoorbeeld omdat ik niet over dat schaakprogramma beschik en ga zo maar door. Mag ik de informatie (schaakliteratuur) niet meer gebruiken die jij niet hebt... Dan moeten ze ons uiteindelijk samen in één kamer opsluiten beste Lex en er op toezien dat we alle regeltjes wel volgen.
Alles, maar dan ook alle middelen zijn toegelaten om informatie te verzamelen, zoals Nestorix reeds eerder kwam te vermelden.
Mvg.
Lucas
lexherman 28 ( +1 | -1 )
Lucas Zie praatschaak 2 . Bij het begin van mijn voorstel. Ik heb jouw niet gehoord dat je het niet eens was met die voorwaarde. Dit is dus niet iets wat ik er later bijhaal of zoiets. Ja en vervolgens dingen gaan overdrijven zoals jij doet in een poging mijn opmerking te ontkrachten is wel een goedkope discussie truuk!
lexherman 40 ( +1 | -1 )
reden van deze regel daar kunnen we het wel over hebben hoor. Voor mij was dat dat we toch ook spelen om van deze partij te leren met z'n allen. Dat kan volgens mij het beste door de discussie openbaar te houden
Anders krijgen wij prive allerlei suggesties maar vind er geen openlijke discussie plaats. Misschien is het beter om over de reden achter deze regel te discussieren. Daar sta ik wel voor open
lucasvervoort 155 ( +1 | -1 )
Beste Lex Dat kan best zijn, en dan zal ik daar overgelezen hebben want anders had ik daar zeker kritiek op gehad.
Maar je kan zoiets niet kontroleren én... verbieden heeft dan geen enkele zin. Overigens de nederlanders kunnen u op die manier toch ook goed helpen.
Wat maakt het in Godsnaam uit of iemand ons helpt via e-mail of niet? Stel dat Boon eventjes bij mij langs komt en mij mondelinge raad geeft of de varianten per gewone post verzendt.
Stel dat hij het bovenstaande berichtje niet geschreven had en het gewoon had toegepast. Ik heb u toch ook niet horen reklameren als Nestorix schreef dat keiserpaul mij misschien wel een speciaal gambietje had opgestuurd per e-mail. In tegendeel, toen heb je dat min of meer weggelachen met "wat ben ik nog naief" of zoiets.
Het spijt mij maar uw reaktie op het berichtje van Boon had ik zeker niet verwacht en stelt mij eigenlijk een beetje teleur in u. En wat jij een truuk noemt is en blijft voor mij gewoon even logisch in dezelfde zin doordenken hoor. En als goede argumenten aangevoerd kunnen worden via 'truuk's', wél dan mag ook dat van mij.
Ik voel mij absoluut niet geroepen om regelementjes te gaan schrijven hoor. Beter toelaten wat niet noodzakelekerwijs verboden moet worden past méér bij iemand van de flower-power-generatie hé?Leve de kreativiteit zou ik zeggen!
;-)

P.S.: Ik vind de fotootjes van kunstwerken en zo die Lexherman [laat me maar eens over iets anders beginnen :), wéér zo'n truuk?] af en toe naast zijn profiel vervangt erg mooi en heb daar al veel van genoten. Iedereen zou ze zeker eens moeten bekijken! Erg mooi en interessant Lex en... dat meen ik écht!
lucasvervoort 61 ( +1 | -1 )
Wat de discussies betreft Daar heb je een punt natuurlijk! Maar het is ook een match hé. Sommige zetten worden in het belang van de eigen groep echter beter even geheim gehouden als ze nog niet uitgevoerd zijn hé.
Daarna is de discussie nog altijd mogelijk.
Maar ik zou iedereen liever vrijlaten in de manier waarop hij zijn bijdrage wil leveren.
Iets bijleren blijft evenwel de belangrijkste doelstelling van de "praatschaakserie" en hoe men een team (het samen denken), voor een match als deze, het best organiseerd is natuurlijk ook leerzaam.
Ik zou willen afspreken dat de Hollanders u ook mogen mailen als ze hun zetten voorlopig liever geheim willen houden?
Akkoord?
keiserpaul 5 ( +1 | -1 )
Ooh !! Dat zijn kunstwerken ! Ik dacht al, is Lex nu de tweede van links ?
lexherman 55 ( +1 | -1 )
Lucas Ok daarmee gaan we dus echt op het scherp der snede ((-:...Leuk toch af en toe wat reuring, moet kunnen onder vrienden. En ja ik hang af en toe een schaakkunstwerkje op mijn profiel.

Beste landgenoten: vanaf nu wordt er bij belangrijke zaken geheim overleg gepleegd. Er zijn geen regels meer alleen de regel dat Holland moet winnen.Wie weet nog een manier om dat ongestoord in een internet kamer te doen?
Club op Yahoo met geheime code???

PS: Paul ik ben de grote tovenaar helemaal rechts die net niet te zien is
Ik vind mezelf vandaag wel geestig.((_:
lucasvervoort 7 ( +1 | -1 )
Voilà Dat is dan geregeld hé. Holland moet winnen maar... België zal winnen!
;-)
lucasvervoort 56 ( +1 | -1 )
Hallo België en onze topspeler Boon... In de siciliaanse partij heb ik eindelijk een plannetje gevonden dat ons minstens gelijk spel geeft denk ik. Het heeft me bloed zweet en tranen gekost! Zie board #501441

Ik wacht echter nog op een berichtje van onze schaakvriend Boon die dat e-mailtje aangaande 11. ... c5 in de slavische partij (board #501488) nog altijd niet verzonden heeft. Als hij me in dit verband vandaag niets laat weten speel ik daar gewoon 11. ... e6 denk ik.

lexherman 39 ( +1 | -1 )
PLannetje Lucas Lucas lijkt zich op de damevleugel te willen richten.
Geeft dat prioriteit boven zekerstelling door rokkade.
Hij zal wel naar Lh4 willen en dan het relatief zwakke Pc6 willen aanvallen.
Er zijn verschillende mogelijkheden. De meest brutale is gewoon de a pion 2 naar voren schuiven.
We hebben tijd genoeg, als je gevoelige info hebt graag aan mij prive mailen. Zie discussie hierboven.
hugothebest2001 30 ( +1 | -1 )
suggestie Lex Ik vind zet a5 wel een leuke. Ik ben het eens met Lex dat dit de beste zet is. Twee andere leuke zetten die ook bekeken moeten worden zijn 11...b5!? met als plan overwicht op de damevleugel en 11...d5!?. met als plan om d4 te spelen, zodat zwart overwicht krijgt in het centrum. En het plan van 11...a5!! ja dit houden we nog geheim!

En Lucas ga je het paardje aanvallen?

Groetjes Pascal
boon 13 ( +1 | -1 )
e6 is ook een goede zet hoor,maar na de perikelen met onze nederlandse vrienden heb ik maar besloten om niets op te sturen.En e6 is ook een goede zet hoor!!
lexherman 3 ( +1 | -1 )
Boon Alles is nu geoorloofd hoor.
lucasvervoort 56 ( +1 | -1 )
De perikelen hebben alleen maar geleid tot meer duidelijkheid beste Boon. Wie het nuttig acht om te é-mailen mag dat nu zeker doen. Maar wie liever rechtstreeks via deze "praatschaakserie" zijn mening geeft kan dat ook doen. Mij persoonlijk maakt dat allemaal niet zoveel uit en ik ben al blij als ik links of rechts wat steun krijg van sterke schakers zoals u. ;-)

En... Hugothebest ik probeer alleen maar de goede zetten te spelen. :-))
nestorix 17 ( +1 | -1 )
voorkeuren 11. ... a5 en dan wil ik weleens zien of Lucas en alle e-mailende Belgen nog groot willen rokeren.

en op het andere bord:

11. ... e6 omdat deze zet echt goed is voor de Belgen. 8o)
boon 8 ( +1 | -1 )
Verdomme, ze zijn bang van 11....c5 geloof ik.
En natuurlijk gaan we na 11....a5 niet groot rokeren.
nestorix 0 ( +1 | -1 )
:oD
lucasvervoort 8 ( +1 | -1 )
Nestorix We krijgen van de webmaster maar 50 berichtjes!
Probeer er dan ook iets zinnigs in te zetten hé :-))
nestorix 1 ( +1 | -1 )
e6... ...is zinnig
lexherman 52 ( +1 | -1 )
Analyses komen binnen Bedankt Pascal, ik ben het eens dat we op die manier in board #501441 zeker goed uitkomen. Met die loperzet van de Belgen ben ik niet ontevreden.
Wie van de Hollanders wil de analyse van Pascal ontvangen? Mail me dan even.
De andere partij staan we zeker niet slecht de Belgen hebben een pion voorsprong maar ik zou zeker niet met ze willen ruilen.Mijn advies aan hun, speel nou maar e6, anders ziet het er al helemaal niet goed voor jullie uit!!((-:
nestorix 11 ( +1 | -1 )
doorsturen analyse graag ontvang ik een berichtje


nestorix
lucasvervoort 52 ( +1 | -1 )
Hallo België De Hollanders hebben in de partij op board #501441 de computerachtige zet 11 ... a5?! gespeeld op een moment dat ik eerder 11 ... d5!? of zelfs 11 ... b5 zou verwachten. Hoe straffen we dit zetje van (de bang geworden?) Hollanders af?

In de andere partij ben ik nog een paar varianten aan het analyseren waar ik voorlopig niets over wens los te laten op deze thread. En ... Boon bedankt voor je berichtje, ik ga ook uw varianten zeker onder de loep nemen!
hugothebest2001 31 ( +1 | -1 )
B5!? of D5!? Wat is er dan beter dan A5!! ??
Ik denk dat A5!! veel aanvallender is!
We zullen eens kijken of je antwoord niet computerachtig is Lucas! Misschien heb ik wel een partij met deze variant, dat weet je niet?
En bij de andere partij gaan wij ook voor winst hoor!
Onze stukken staan veel beter ontwikkeld.

Groetjes Pascal
mormel12 26 ( +1 | -1 )
hoi op board #501488 verwacht ik eigenlijk dat Da5 gespeelt gaat worden, maar we zullen zien:)
aangezien op beide borden de belgen aan zet zijn zal ik mij van verder kommentaar onthouden:)
groetjes
keiserpaul 16 ( +1 | -1 )
Da5 is inderdaad een hele goeie zet.
Daarna ga ik mij een feestneus en een blikken toeter aanschaffen, dan denkt Lex dat ik een hollander ben, en dan stuur ik hem stiekem een e-mailtje met daarop de suggestie van Tb1 te spelen.
keiserpaul 57 ( +1 | -1 )
a5 Lucas, waarom is dit een computerachtige zet ? Ik vind hem juist heel logisch. De witte loper is een target en ik ben bang dat als je de pion wil stoppen met a4 dat de pionnenverzwakking op de b-lijn voor wit vervelender is dan voor zwart. De zwarte loper op e7 staat daar ook heel gevaarlijk vind ik, om deze aanval te steunen. Als de zwarte c- en d- pionnen een plaatsje naar voren schuiven, is zwart baas op de zwarte velden.
Ik heb eens ergens gelezen dat als de vijand doorbreekt op de flank, dat je dan in het midden moet aanvallen. Maar vraag me niet hoe. Ik ken niets van middenspelen, ik ken alleen maar gekke openingen
lexherman 25 ( +1 | -1 )
Paul Jij hebt toch een onnavolgbare humor hoor!!Touche & bravo.....ik zou je bijna in mijn team opnemen...als je niet zo'n verradelijke Belg zou zijn (-: DEnk aan de Belgische Opstand!
,,,en Pascal ik ben blij dat ik niet tegen je hoef te spelen hoor!
lucasvervoort 46 ( +1 | -1 )
Ach ja Ik moet dat computerachtig a5 zetje nog gaan bekijken :-)) als ... dat nu een dame was dan zou ik zowaar bang worden. En... zelfs Keiserpaul trapt er in bijkbaar.

Toch raar dat nederlanders alles zo serieus nemen hé? Bij het minste zijn ze geprovoceerd. Nietwaar Pascal?

A5 is een reus van een zet hoor! Tevrede? Ik hoor hier zelfs al van alles over doorbreken op één flank en zo. Ik krijg als het ware schrik van de Nederlandse overmacht. :-))
boon 14 ( +1 | -1 )
Bang !! oh wat zijn we bang van a5.
Ik begin dit hier heel leuk te vinden,en hollanders, toch wensen de belgen jullie een gelukkig nieuwjaar .
lexherman 55 ( +1 | -1 )
ONVERWACHT hij kwam in ieder geval wel onverwacht. mijn program kwam inderdaad met jouw wel heel voorspelbare zetten Lucas. En....bang ...nou ja laten we zeggen dat jullie toch wel wat denken...van ...waarom hebben we die loper daar gezet...hadden we niet beter iets anders kunnen doen...kloppen al die mooie plannetjes van Lucas wel...
Ja ....en toch hoop ik dat we ook in 2003 goede vrienden blijven...want laten we vooral toch niet vergeten dat we een spel met elkaar spelen.
Hollanders en Belgen een heel voorspoedig 2003!!!
lucasvervoort 40 ( +1 | -1 )
Lex Jij hebt dan ook een goed schaakprogramma hé!
Ik ga dat cadeau vragen voor Nieuwjaar denk ik :-))!
En die loperzet heb ik daar o.a. gezet om een aanval uit te lokken teneinde te weten te komen hoe, waar en wanneer ik het best rokeer of juist niet. Dat is dus gelukt!
En... wees gerust... we blijven schaakvrienden hoor!
Zeker als jullie veel zetjes zoals de zet a5 spelen.
GELUKKIG NIEUWJAAR NEDERLAND en véél kaas eten bij de namaaktulpen hé!
lucasvervoort 25 ( +1 | -1 )
Niettegenstaande de zetten 11. ... e6 en 11 ... Da5 ook zeer goede zetten zijn hebben we op board #501488 toch voor de sublieme zet 11 ... c5 gekozen waarmee we ook op zijn minst een remise zullen halen.